Вход | Регистрация

Обучават специалисти и родители на деца със синдром на Даун

Обучават специалисти и родители на деца със синдром на Даун
Снимка: Thinkstock/Guliver

Синдромът на Даун е едно от най-познатите генетични неврологични нарушения. То е свързано с утвърдени предразсъдъци, които представляват огромни предизвикателства за тези, които се грижат за хора със синдрома на Даун.

В обществото битува заблудата, че тези хора не могат да се развиват и обучават. Като се отчита необходимостта да се осигури подкрепа за родителите на деца със синдром на Даун и за специалистите, които се грижат за тях, е разработен мултилатералният проект "Re-PoD – Мултиплициране на опита: Разширяване на професионалното обучение за обучаващи и родители на деца със синдрома на Даун" по програма "Леонардо да Винчи - Развитие на иновации".

За изпълнението на проекта работи консорциум от партньори от различни държави. Сред българските партньори по проекта е и Помощно училище "П. Р. Славейков” за ученици със специални образователни потребности и с особен акцент върху децата със синдром на Даун в Плевен.

1343629

Основният резултат на проекта ще бъде преработеното учебното пособие на български, унгарски и английски език, придружен с платформа за електронно обучение и методика за обучение. Очаква се проектът да има значително въздействие както в числено отношение, така и по отношение на резултатите и разкриването на възможности за целевите групи. 

Учебното пособие ще дане възможност на специалистите да установят нуждата от разширяване на уменията им и по този начин ги насърчава да усвояват нови подходи. Този полезен инструмент не само ще ги подготви с уменията, необходими за обучаването на хора със синдрома на Даун, но също така ще подкрепя и ще бъде в помощ на родителите и близките на деца със синдрома на Даун. Партньорите по проекта ще разработят учебни програми и курсове, а чрез DVD и CD ще се предостави всеобхватна информация, допълнена с източници в интернет.

Синдром на Даун е генетично нарушение, което засяга интелектуалните способности и е най-често срещано сред населението. Той се проявява при всички раси и в света има повече от един милион хора със синдром на Даун. В България те са 3 2000.

Европейската агенция за развитие на образованието за хората със специални потребности подчертава необходимостта от допълнително обучение за специалисти. Хората, ангажирани с обучението на деца със синдром на Даун в България са специалисти в областта на медицината, но имат общо образование, което не е фокусирано върху синдрома на Даун. Наложително е те да знаят как да се отнасят с внимание към нуждите на тези, които страдат от синдрома на Даун, и как да работят със семействата им.

У нас не е имало успешни модели за интеграция на деца със синдрома на Даун в местните общности, което обезсърчава родителите да отглеждат у дома своите деца със синдром на Даун. Много от тях ги оставят в институциите, където не им се предоставят адекватни възможности за интелектуални стимули за развитие. Обучението на специалисти и родители на деца с това заболяване и въвеждането на добри европейски практики за интегриране на тези деца в обществото ще увеличи шансовете им за по-добър живот.

Добре известно е, че раждането на дете с увреждания предизвиква у родителите чувство на вина, депресия и гняв, като налага нуждата от помощ през целия им живот. Специалисти и родители ще имат възможността да бъдат цялостно обучени на необходимите умения за работа с хора със синдрома на Даун. Този инструмент ще позволи на хората, които работят с деца със синдрома на Даун, да адаптират нови и ефективни методи за обучение. Чрез онлайн платформата обучаемите ще могат да научат повече за синдрома на Даун, чрез което ще се подобрят практическите им умения.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар