Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

март 29, 2024, 16:42:46

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 ... 7 [Всички]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Генетични изследвания, БХС и фетална морфология  (Прочетена 143299 пъти)
 
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« -: август 06, 2009, 09:50:23 »

"Биохимичен скрининг" е генетично изследване в кръвна проба за оценка на риска за раждане на дете с болестта на Даун, тежки дефекти на гръбначния и главния мозък и коремната стена.
                                Какво е биохимичен скрининг (троен тест)?

Този тест може да покаже дали вашето дете е с висок риск да се роди с вродени дефекти. Ако сте избрали да направите този тест, важно е да разберете, че положителни или патологични резултати не означава със сигурност, че имате проблеми! Факт е, че само около 10% от жените с патологични резултати раждат деца с вродени дефекти. Като цяло, патологичните резултати означават само, че трябва да проведете допълнителни изследвания, като ултразвуково изследване или амниоцентеза, за да сте сигурни.От друга страна, негативните или нормални резултати не гарантират, че детето ви е здраво, а само, че рисковете на вашето бебе да има вродени дефекти са минимални. Това е причината много жени да избират да направят този скрининг. Настоящи изследвания показват, че чрез теста ще се открият 75 до 85% от дефектите на невралната тръба (като напр. спина бифида и аненцефалия) и 60% от децата със синдрома на Даун при жени под 35 години и 75% при жени над 35 години.
ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНО И МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ САМО В СБАЛАГ МАЙЧИН ДОМ
(ако не сте от София,поискайте от АГ-то водещо бременността да ви вземат кръв и изпратят за изследване)
Ако желаете да се възползвате от тази възможност е необходимо:
   * Бременността Ви да е между 10-14 гестационна седмица или 15-19 гестационна седмица, като този срок е определен с ултразвук (видеозон) в седмици и дни


Марков - София - http://www.mc-markovs.com/
Мазнейкова - София - http://www.mbal-sofia.com/news.php?newsid=9
доц. Томова - тел. 0887606830 София
МЦ Фемина - София -
Токуда - София - http://www.tokudabolnica.bg/
Свети Лазар - София - http://www.st.lazar-hospital.com/bg_bremennost.html
Селена - Пловдив- http://www.agselena.com/pages/
Медикус Алфа /Даскалов/ - Пловдив - http://medicusalpha.com/
УМБАЛ Свети Георги - Пловдив - http://www.unihosp.com/about.html
Майчин дом - Варна - http://www.maichindom-varna.com/index.php












« Последна редакция: март 11, 2010, 22:46:16 от Данитка » Активен
Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2366



Моят сватбен албум

« Отговор #1 -: август 06, 2009, 10:15:06 »

Много е хубаво че има такава тема,  Bravo Кикси
Аз за съжаление мога само да чета вашите мнения, не мога да помогна с нищо.
Не съм си правила ранна фетална морфология, сега се каня за втората която се прави около 20г.с. ама да видим  blush
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #2 -: август 06, 2009, 10:24:44 »

Герганче, и аз не съм правила ранната фетална морфология, втората ФМ - 18-23 г.с. по принцип е най-важна, тогава се виждат най-много неща, така че не се притеснявай.

 Offtopic Писах на Росистела, ако може да премести постовете ни от тримесечната тема тук, защото ми се струва важно да има такава темичка, радвам се, Гери, че и ти си на моето мнение.  give_rose
Активен
Таня
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 434


http://www.album.bg/maca18f/


Моят сватбен албум

« Отговор #3 -: август 06, 2009, 16:46:22 »

аз имам въпрос ... трябва ли да си правя втора ФМ като съм правила първа ранна
Активен
Zahira
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2242


Моят сватбен албум

« Отговор #4 -: август 06, 2009, 16:54:35 »

Аз правих първите две фетални морфологии като за третата реших, че е излишна + БХС. В интерес на истината на ранната ми казаха доста повече неща, отколкото на тази 19-23 г.с. Аз ходих при доц. Томова. Тя самата не каза нищо за трета фетална морфология. Мисля, че един такъв преглед е много полезен, но от друга страна съвсем не е задължителен пък камо ли да се ходи по три пъти. И понеже всяка от нас иска най-доброто за себе си и бебето някои хора превръщат тези прегледи в бизнес.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #5 -: август 06, 2009, 17:20:27 »

Zahira e права за бизнеса, но според мен втората ФМ е по-важна от първата.

maca89 , аз на твое място бих си я направила - тогава са развити доста неща вече. И най-важното е, че поради нарасналите размери на плода по-лесно се установяват аномалии, които е възможно да не са се видяли преди това.
Третата си е направо излишна, мен ако питаш, то всичко се е видяло на втората. Освен ако няма някаква причина. На мен Марков ми я препоръча, защото бях с по-голямо количество околоплодна вода, но повечето знам, че не ги вика. 
Всъщост сега като се замисля не е толкова излишна, защото някои неща се проявяват на достапо-късен етап. При този случай, за който разказах в тримесечната тема, уврежданията на бебето са се видели чак в 7-ми месец, а преди това - ФМ и БХС са били много добре.


Активен
Таня
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 434


http://www.album.bg/maca18f/


Моят сватбен албум

« Отговор #6 -: август 06, 2009, 19:11:12 »

Kiksi благодаря за инфото, ще видим какво ще стане на първата, после ще поговоря с доки и него да видим той какво мнение ще ми каже за втората, ама днес говорих с мамите от квартала нито една не каза, че е ходила на втора но ако се наложи да ида ще ида какво да се прави   give_rose
Активен
mamcheto
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1158



« Отговор #7 -: август 07, 2009, 08:33:41 »

Аз не съм ходила нито на ФМ, нито на 3 или 4Д, а само на БХС-то. Но то при мен беше това, че моята доки абсолютно всеки път си гледаше органите и затова нямаше нужда да ходя конкретно за това.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #8 -: август 07, 2009, 08:39:00 »

Аз не съм ходила нито на ФМ, нито на 3 или 4Д, а само на БХС-то. Но то при мен беше това, че моята доки абсолютно всеки път си гледаше органите и затова нямаше нужда да ходя конкретно за това.

Да, принципно и твоят наблюдаващ лекар може да ти направи ФМ, повечето обаче гледат само глава, бедро и т.н., правят, как да кажа, "по-общ оглед" и не винаги обръщат внимание на подробностите, а и не се знае въпросният лекар доколко е специалист по ФМ. Все пак като отидеш специално при някой добър специалист на ФМ, доста подробен оглед се получава, като си гледам листите от ФМ, колко неща са огледани, които на стандартните прегледи с видеозон при наблюдаващ гинеколог не мисля, че се оглеждат.  good
Активен
Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2366



Моят сватбен албум

« Отговор #9 -: август 07, 2009, 09:48:49 »

Кикси ти нали при д-р Марков каза че си ходила?! Много ми е притеснено сега да се обадя и да си запазя час за след месец, все си мисля че до тогава ще ме е забравил  blum А да те питам имаш ли представа всеки ден ли работи? Че аз за сега съм си насрочила 21-ви септември, та мисля да звънна поне другата седмица .... Че мъжа ми много се зарадва на идеята, та ще се ходи, решено е  good
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #10 -: август 07, 2009, 10:06:03 »

Да, Герганче, при д-р Марков ходих. Аз лично съм много доволна, Ели и тя, доколкото знам, можеш и нея да питаш за мнение.
Принципно отидох за фетална морфология, но човекът обърна внимание и на това, че съм с повече околоплодна вода /не че в Бургас не го видяха това, ама като питах какво означава и те - ами, нищо/. Това не е толкова фатално, но все пак има някаква опасност от преждевременно раждане, защото околоплодният мехур притиска с по-голяма сила шийката на матката, така ни обясни Марков.

Та мисълта ми беше, че освен ФМ, човекът ми обърна внимание и на тези неща и се усъмни за инсулинова резистентност, насочи ме към по-специализирани изследвания и ме свърза с ендокриноложката на Майчин дом, от която също съм супер доволна.  В смисъл, можеше просто да огледа бебето и готово, но човекът наистина си е професионалист. Като лежах в МД имаше доста момичета от София в отделението и всички се изказаха добре за него. Дори на едната единствено той и открил някакво плацентарно езеро или нещо подобно, което не само че никой друг не видял, но и не били чували за него. Както споменах той е специализирал в Белгия и може би затова е напреднал професионално, въпреки че е доста млад. Да не се шашнеш от младежкия му вид  - това не означава, че не си разбира от работата - напротив blum

Много ме разсмя с това, че ще те е забравил. lol Значи звъниш на телефона, който е в сайта, но след 14 ч, вдига една жена, която му помага, нещо като секретарка, аз все си мисля, че му е майка, казваш за кога искаш час, казваш в коя седмица ще си тогава и питаш дали ще е добре за ФМ, жената ти записва час и ако ще след 2 месеца да е, няма проблем.
Аз в деня преди прегледа пак звънях за всеки случай да не би да е станала грешка, голямо шашкане бях. lol И като отидете, човекът си има лист със записаните за деня и ви вика от чакалнята по ред на номерата поименно smile
За всеки случай звънни другата седмица, доколкото знам работи всеки ден, но със сигурност е само следобед, защото сутрин ходи в Майчин дом. Аз като се записвах за трета ФМ щеше да ходи на някаква конференция в чужбина и да липсва една седмица, най-много за нещо такова да го няма.

Ако се сетиш нещо, питай. Като наближи време да ходите, ми напомни да ти обясня как се стига и как да го намериш, на лесно място е, ама за всеки случай.  Wink
Активен
Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2366



Моят сватбен албум

« Отговор #11 -: август 07, 2009, 10:40:29 »

Ами той мъжа ми е работил по София, след това тука във врачанска фирма, монтираха дограма по София, та с адресите сме на "ти", няма да имаме проблем  good
А относно младежкия му вид, аз просто съм очарована от него когато го гледах в "На кафе" при Гала  good Тъй че съм подготвена за харизмата му  danceg
Ако правилно съм си сметнала седмиците около 20-ти септември трябва да съм в 20г.с.  good
Аз искам да отида и заради тая двугора матка дето все ми казват "таква е", "не, не е такава" "не може още да се каже..." Та и по тоя въпрос ми се ще да се произнесе специалист  good
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #12 -: август 07, 2009, 10:48:24 »

А, аз пък не съм го гледала в "На кафе", пфу, как съм изтървала. А наживо ще останеш още по-очарована.  smile
Е, със сигурност ще ти каже по нещо и по другия въпрос - аз смятам, че можеш да мусе довериш - хем професионалист, хем с много добра апаратура.  good

За адреса имах предвид, че е в една уличка, в една стара сграда, влиза се в едно дворче и отвън по нищо не личи, че се намира кабинетът му там, няма табела, нищо. Само на звънеца. Та да не го подминете, затова  blum а вътре е много хубаво иначе.
Активен
Zahira
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2242


Моят сватбен албум

« Отговор #13 -: август 07, 2009, 11:11:37 »

Гери звънни да си запазиш час колкото се може по-рано, защото аз така и не успях да се вредя при Марков за фетална морфология и то не месец ами доста по-рано всички часове бяха заети. Между другото жената, която записва часове е много нелюбезна и като й казах, че не се вписвам в часовете в които тя ми предлага последва : "Ми аз к'во да направя?" и ми затвори.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #14 -: август 07, 2009, 11:15:27 »

При мен пък взе да търси варианти да ме вмества, може би защото съм отдалече и бях много притеснена. Пък и каза, че пускат понякога извънредни часове - обикновено след 20-то число май, когато му излезе на Марков графика в билницата.
Но Захира е права - по-рано - по-сигурно.  good
Активен
uliaulia
Сватбар
***
Публикации: 298



« Отговор #15 -: август 12, 2009, 08:44:18 »

Гледайте сега по БНТ дават за генетичните изследвания  good
Активен
maslinka
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3663



Моят сватбен албум

« Отговор #16 -: септември 16, 2009, 11:29:06 »

аз си правих бхс в 16г.с
фетална при Балев в 18г.с. и 32г.с.-трудно се записахме,но за Варна той е човека за ФМ Wink
иначе в майчин дом ходих на 4D 4 пъти за наш си кеф blum,защото моето доки ме викаше 1път в месеца на преглед,а аз не издържах толкова време без да видя бебката blush
Активен
Дидка
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 450



Моят сватбен албум

« Отговор #17 -: октомври 07, 2009, 15:34:42 »

Здравейте момичета, аз също чакам бебче февруари месец не съм се записала в отчетната тема защото имам усложнения изчаках да ми минат резултатите но уви те не бяха добри. Правех си ФМ в 14 г.с и излязоха в рисковата група за синдрома с 1:179. От тук се започна кошмарът.Лекуващата ми лекарка ме насочи към Ст.Загора при д-р Ина Цонева или в София при Мазнейкова, но аз си запазих час при Марков. Прегледа при Марков ми беше вчера но и той нищо обнадеждаващо не ми каза от прегледа и от това което  цитирам "съм чел ти намалям риска с 50 % и ставаш 1:270", което за мен това не е успокоение.Единствения начин да разбера е амниоцинтеза но от това което съм изчела де що има всичко за това излседване казват че има риск за спонтанен аборт и от усложнение на бебето.Днеска отидох до мойта лекарка но беше влязла на раждане и неможах да говеоря с нея и да и бесня какво са ми казали в софия и да се допитам до нея.И тук стигам на кръстопът и незнам какво да направя или предприема знам че има доста момичета тук които са повече запознати от мен и ще бъда много благодарна ако ми помогнат със съвет.На никой не го пожелавам това нещо и тия безсъннии нощи и ревове постоянно извинявайте за дългия пост който стана но наистина исках да го споделя с вас
Активен
Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2366



Моят сватбен албум

« Отговор #18 -: октомври 07, 2009, 16:37:58 »

Дидка съжалявам за случващото се. Във форума мисля има няколко момичета на които е правена амниоцентеза (като се сетя кои са, ще ти пиша на лични да си ги питаш лично). Та мисълта ми беше че тя е препоръчителна именно в случай с по - висок риск. Марков не ти ли обясни дали препоръчва или не да се прави? Не знам ама за мен е добре да се направи, а процента риск от спонтанен аборт мисля беше около 1%  crazy
Активен
Дидка
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 450



Моят сватбен албум

« Отговор #19 -: октомври 07, 2009, 16:54:41 »

Герганче , мила, Марков не ми каза направи я или не прегледа ме на ехографа каза че нохалната ...... (забравих какво беше) си е добре  ( по това което определят дали има риск или не). Каза ми също че по това което вижда на ехографа ми намаля риска с 50% и ми го прави на 1:270 и вече решението за амнио да си го взема сама но не ми каза да прави го или не не го прави.Единствено ме посъветва да си взема решението по бързо защото съм почти в 20 г.с а амниоцентезата се прави до 20 седмица.Затова незнам какво да правя а ме е страх много по точно от това което вече съм изчела и ми се е набило в главата, затова се престраших да пиша защото знам че има доста момиче минали по тоя път.
Активен
liva82
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 972


Обичам те повече от всичко!!


Моят сватбен албум

« Отговор #20 -: октомври 07, 2009, 17:22:38 »

извинявам се предварително, че се намесвам, но да си кажа мнението като лекар..ако се прави от специалист риска от аборт е почти никакъв..моя съвет е направи си я като добре избереш лекарят по добре амниоцентеза за да си спокойно..все пак стреса , който прививяваш в момента е много по вреден от колкото самата процедура повярвай ми така вредиш и на двама ви ..не се страхувай ..това е за ваше добро..медицината и акушерството е толкова напред вече така че спокойно
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4922


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #21 -: октомври 07, 2009, 18:09:27 »

Аз не съм бременна, но кумата ми е.При нея риска беше по-малък от твоя, но независимо от всичко си направи амноцентеза и то в четвъртия месец за собствено успокоение.Никой не може да те накара на сила да си направиш това  е лично твое решение, но ти може да направиш нещо превантивно.Предполагам си чела, че при амниото изтеглят малко количество околоплодна тчност пълна с клетки на бебо и така се разбира дали и каквъ са уврежданията.Кикси едно друго момиче от форума също си беше правило амницентеза.Мисля, че за собствено успокоение може да я направиш.Късмет.
Активен
KlaraFina
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1620



« Отговор #22 -: октомври 07, 2009, 20:39:07 »

Ditka_T, искрено ти съчувставам и ужасно съжалявам за случващото ти се, но аз не разбирам съвсем за какъв съвет молиш. Положенията са две - или си ок с това да си родиш детенце с Даун и забравяш за амниоцентезата пък каквото стане или не си ок с това и правиш иследването. Имам приятелка, която в момента е в напреднала бременност, та тя отказа да си направи разните му там БХС и др. защото от начало беше решила, че аборт няма да прави какъвто й да е резултатът. И в този ред на мисли ми се струва, че всяка мама, преди да се подложи на съответните изследвания, трябва да е наясно със себе си как ще реагира във всяка една ситуация.
Активен
Дидка
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 450



Моят сватбен албум

« Отговор #23 -: октомври 08, 2009, 09:08:12 »

Благодаря ви за бързите отговори момичета, писах защото знам че Кикси я правеше но в монета е заета покрай малката а и има други момичета които са се подлагали на амнио.Знам че всеки е с различни гледни точки и различни мнения, знам също че медецината е напреднала доста но от един лекар ме пращат на друг и никой не ти казва нищо конкретно.Сутринта ходех при мойта лекарка и тя ми даде адреса на д-р Ина Цонева в Стара Загора за още едно мнение и вече след това евентуално на амнио.Склонна съм да отида но не искам да си пълна главата с още негативни мисли, та за момента съм навита за амнио..... не искам после цял живот да се обвинявам,че не съм го направила.
Активен
Дидка
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 450



Моят сватбен албум

« Отговор #24 -: октомври 12, 2009, 10:16:50 »

Ето ме и мен да се се похваля с добри новини danceg danceg danceg
Прегледа в Стара Загора мина повече от идеално, докторката отрече да имаме признаци за Даун категорично отказа амниоцентеза да се прави, гледа точно тази гънка на вратлето (НТ нухална транслуценция) и по този начин се измерва колко е риска, а на бебока НТ е 1.83мм.(дават за допустимо до 3мм.) което е много добре, абе с 2 думи съм на 7-то небе от щастие  yahoo
Искам да благодаря на всички за оказаната подкрепа много сте мили момичета  give_rose , а сега отивам в отчетната тема да се запиша и отчета  danceg danceg
Активен
Боги
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2282


I can't live in a world, where you don't exist...


Моят сватбен албум

« Отговор #25 -: октомври 12, 2009, 10:25:39 »

Didka_T от сърце се радвам за теб миличка, просто нямаш престава колко  yahoo  Bravo
п.п пожелавам ти скоро да гушнеш едно малко сладко бебче Wink
Активен
Дидка
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 450



Моят сватбен албум

« Отговор #26 -: октомври 12, 2009, 10:47:04 »

 petrova83  give_rose
Пожелавам ти и на теб едно прекрасно бебче няма по голямо щастие от това Wink
Активен
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2243



Моят сватбен албум

« Отговор #27 -: октомври 17, 2009, 09:42:53 »

Момичета,кога се прави третата фетална?Искам да отида на втори 3д,ама не знам кога.Разрових се в нета,но не можах да го открия.
Активен
Вероника
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3502



Моят сватбен албум

« Отговор #28 -: октомври 17, 2009, 09:53:59 »

Момичета,кога се прави третата фетална?Искам да отида на втори 3д,ама не знам кога.Разрових се в нета,но не можах да го открия.
Kали - 28-30 г.с. аз чета от тук:   http://www.mcfemina.com/ натисни отдолу "ултразвукови изследвания за бременни" после ФМ  и прочети  good
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031



« Отговор #29 -: февруари 02, 2010, 17:43:38 »

Здравейте, момичета, моля ви кажете ми феталната на 2D или на 3D се прави?
Активен
Дидка
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 450



Моят сватбен албум

« Отговор #30 -: февруари 02, 2010, 17:56:35 »

rozovka , на мен ми я прави д-р Марков на 2Д макар че отидох за 3Д, само ми пусна на 3Д да и видим физиономийката й. В началото на демеври месец ходех на още една ФМ само че в Стара Загора, също ме гледаха на 2Д.
Незнам каква е разликата за тях дали ще е на 2д или 3д, лекаря като си е добър и щом си разбира от работата няма проблем.За мен това 3д и 4д е по добре виждане за теб, не и за лекаря.
Мое мнение, не искам никой да засегна или обидя smile
Активен
BaBy
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1071



Моят сватбен албум

« Отговор #31 -: февруари 02, 2010, 18:37:26 »

Дидка, ти не обиждаш никого, но малко не си разбрала според мен.
Марков гледа на 3Д и 4Д, като то не си е само за тебе, а за много неща! 2Д е обикновения видеозон, на който те гледат на всяка консултация. Докато на 3Д, могат да се видят много повече неща, да се установят проблеми, по-ясно се виждат органите и бебето може да се огледа отвсякъде!
Активен
mariana
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1535



« Отговор #32 -: февруари 02, 2010, 18:50:09 »

На мен Марков ми прави феталната морфология на 2Д и двата пъти! Огледа я от връхчето на нослето до пръстите на краката. 3Д пусна за съвсем малко.
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу


Моят сватбен албум

« Отговор #33 -: февруари 02, 2010, 21:29:59 »

Това, на което викате фетална морфология и на мен го правиха на 2Д само. Въпреки че ехографът имаше възможност за 3 и 4Д, момичето, което извършваше прегледа, ми каза, че само 2Д е нужно, за да извършат измерванията. Тук за този преглед не е нужен и лекар, а специално обучен техник за ехограф.
Активен
pleasure
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1975


love is in the air....


Моят сватбен албум

« Отговор #34 -: февруари 02, 2010, 21:52:20 »

Това, на което викате фетална морфология и на мен го правиха на 2Д само. Въпреки че ехографът имаше възможност за 3 и 4Д, момичето, което извършваше прегледа, ми каза, че само 2Д е нужно, за да извършат измерванията. Тук за този преглед не е нужен и лекар, а специално обучен техник за ехограф.
Това е точно така good 2Д е ехографът напълно достатъчен за да се направи обстоен преглед на органи и системи. 3 и 4Д са с абсолютно същата цел, само изображението което показват е по различно, да не говорим , че се спекулира с това с оглед плащането, за да може родителите да зърнат муцунката на наследника и да платят за това 100-150 лв. pardon
Активен
Дидка
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 450



Моят сватбен албум

« Отговор #35 -: февруари 03, 2010, 10:36:31 »

Зойче, тоочно това исках да напиша, мен и двата пъти ме гледаха на обикновен ехограф, но Ели правилно го е казала, че за това трябва обучен човек  good
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #36 -: февруари 03, 2010, 10:40:37 »

Да, така е.
Феталната морфология се прави на 2Д, стига "задехографкосто устройство" да е достатъчно компетентно за целта. smile 3Д и 4Д е повече за кеф на родителите. smile
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031



« Отговор #37 -: февруари 03, 2010, 11:57:20 »

Мога ли тогава отделно да се запиша на 4D - просто да си погледам?
Активен
gostenka_82
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2663



Моят сватбен албум

« Отговор #38 -: февруари 03, 2010, 13:58:24 »

Розовка, док ще огледа бебчо на 2Д, ще измери всичко, т.нар. ФМ. Отделно, ако си носиш с теб диск, може да ви запише, но мисля, че се плащаше (при сестра ми бебка беше застанала с гръб и много се измъчи да я огледа, та не напарви запис, понеже основно гръбчето щеше да е записано). Но си пуска освен 2Д, също и 3Д и 4Д (сега дали ги има ид вете не помня точно, но бебчето се виждаше прекрасно). Той си гледа на монитора, а ти и придружителите на един плазмен ТВ.

В повечето случаи бебчето се оглежда на 2Д, а 3 и 4Д май са по-скоро да се добие визуална представа как изглежда бебчо. На страницата на д-р Марков има снимки, като и обяснения коя ФМ от коя до коя г.с. се прави, както и оптимална за изследването г.с.
Активен
krisssy
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 694


Мога да ти обещая утрото,но не мога да върна вчера


Моят сватбен албум

« Отговор #39 -: февруари 09, 2010, 18:39:02 »

Искам да попитам някоя от вас ходила ли е в Майчин дон в Националната генетична лаборатория за това изследване биохимичен скрининг да ми разясни малко какъв е реда,моята докторка ми каза,че се взима кръв за изследването и се прави и ехография.
Въпросът ми е ако някой е ходил със записване ли е и кое се прави по-напред-ехографа или първо се взима кръв.
Активен
BaBy
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1071



Моят сватбен албум

« Отговор #40 -: февруари 09, 2010, 20:46:23 »

криссси, отиваш на място без да се записваш, като трябва да си носиш ехографска снимка(изследване) от същия или най-малко от предния ден, за да могат да вземат данните на бебо от същия момент. Попълваш една анкетна карта с данните си, после те мерят на един кантар и ти взимат кръв и тва е, може и да има опашка и да се наложи да изчакаш, но не е нещо много изморително. ако лекаря ти не е близо до Майчин дом, можеш и там на място да си направих ехографа, аз така направих.

А сега специално си намерих изследването- на 3д ми е и имам и една снимка на 4д, нямам клип и ми струваше 80 лв., аз знам, че обикновения ехограф на който ни гледат на консултации е 2д.
А за специалиста-задължително! Много е важно лекаря или който те гледа да е минал спецално обучение, но за съжаление има много лекари, които минават само на кратки курсове, а претендират, че могат да работят с ехограф и от там се получават много грешки и излишни притеснения у родителите или пък по-лошо-ако не види съществуващ проблем...
« Последна редакция: февруари 09, 2010, 20:52:24 от BaBy » Активен
krisssy
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 694


Мога да ти обещая утрото,но не мога да върна вчера


Моят сватбен албум

« Отговор #41 -: февруари 10, 2010, 12:57:02 »

Благодаря,аз преди малко звъннах направо и точно така ми казаха-без час,а аз понеже съм от Враца и там ще си правя ехографията,на мен ми казаха,че ехографията е 20лв,а кръвното изследване-42лв.
Активен
Инка-маслинка
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1208



Моят сватбен албум

« Отговор #42 -: февруари 10, 2010, 14:53:05 »

Криси а казаха ли ти за колко дни стават изследванията, он-лайн можеш ли да ги получиш, гладна и жадна има ли такива изисквания, кога е за предпочитане да се отиде - сутрин или следобед?
Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2117



Моят сватбен албум

« Отговор #43 -: февруари 10, 2010, 15:37:57 »

Моля погледнете на 1-ва страница!  smile Благодаря  give_rose
МОДЕРАТОР
Активен
krisssy
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 694


Мога да ти обещая утрото,но не мога да върна вчера


Моят сватбен албум

« Отговор #44 -: февруари 11, 2010, 13:40:08 »

Ами на мен никой не ми каза да не ям и не пия,без час е,първо е ехографията и след това ти взимат кръв,аз ще ходя сутринта,защото не знам колко хора ще има и искам да се вредя.
Активен
krisssy
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 694


Мога да ти обещая утрото,но не мога да върна вчера


Моят сватбен албум

« Отговор #45 -: февруари 11, 2010, 13:41:43 »

А забравих да кажа,изследванията стават до два дни и можеш да се обадиш по телефона,както и на интернет страницата им да си ги видиш,там ти дават някакъв код за достъп.
Активен
Lyubomira
Регистриран

Публикации: 4


Моят сватбен албум

« Отговор #46 -: февруари 15, 2010, 15:43:45 »

Здравейте мами! Реших и аз да се включа в този чудесен форум. Нашият бебо се очаква на 22.07.2010 г. В момента съм в 18 седмица. Когат бях в 16 си правих късен БХС. Резултатът излезе.......не много обнадеждаващ - 1 на 90. Сравнително висок риск. След консултация с двама лекари, реших да си направя фетална морфология и чак тогава ако има нещо - амниоцинтеза. И така, преди два дни бях на фетална морфология при д-р Милена Цолова от МЦ"Фемина" - София. Невероятен лекар, възхитена съм от нея. Толкова подробно обяснява всичко, прегледа всички органи на бебо и не откри нищо обезпокоително. Всичко му е наред - сърчице, бял дроб, бъбречета..........Беше много внимателна, подробно ни обясни кое какво е. Наистина такъв лекар заслужава огромна похвала. Препоръчвам я на всички мами. И сега вече съм по-спокойна и решихме да не правим амниоцинтеза, защото и там има известен риск. Пожелавам на всички лека бременност и здрави бебчета! smile
Активен
Инка-маслинка
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1208



Моят сватбен албум

« Отговор #47 -: февруари 15, 2010, 15:47:24 »

А забравих да кажа,изследванията стават до два дни и можеш да се обадиш по телефона,както и на интернет страницата им да си ги видиш,там ти дават някакъв код за достъп.

krisssy много благодаря за подробното инфо! give_rose
Активен
krisssy
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 694


Мога да ти обещая утрото,но не мога да върна вчера


Моят сватбен албум

« Отговор #48 -: февруари 15, 2010, 22:47:31 »

Здравейте,аз в петък си направих БХС,резултатите станаха готови днес,за тези синдроми на Даун, и т.н.,резултатите са добри,но 2 стойности са ми завишени и съм естествено малко притеснена,това са:
                     PAPP-A (плацентарен протеин)  [866-7499]  10225.7  mU/l 
                     Free - bCG (бета-ХОРИОНГОНАДОТРОПИН)   [13.2-92]  120  ng/ml 
Ако някой има такива приблизителни стойности,нека сподели какво са му казали докторите,че докато се видя с моята докторка ще съм все притеснена.
Активен
Инка-маслинка
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1208



Моят сватбен албум

« Отговор #49 -: февруари 17, 2010, 10:31:19 »

Привет и от мен! Сега се връщам от БХС в Майчин дом- изключително съм доволна от обслужването на персонала и от обстановката, взеха ми 22 лв. за изследването и взимането на кръв и ще си ги получа след 3 работни дни, което е понеделник по интернет. Стискайте палци всичко да е ок. smile
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1871



Моят сватбен албум

« Отговор #50 -: февруари 17, 2010, 12:24:28 »

Момичета не подценявайте тези изследвания, в събота почина бебето на една приятелка, което се роди с генетично заболяване, което откриха, когато бебето стана на два месеца, и милото живя само шест. Заболяването е можело да се види при Фетална морфология, но момичета казваше, че е спортистка, и ще роди здраво бебе. За огромно съжаление не стана така. Така, че ако имате възможност направете си изследвания, няма да ви навредят.
Активен
leni_beni_
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2061



Моят сватбен албум

« Отговор #51 -: февруари 17, 2010, 13:13:16 »

А имало ли е начин да се излекува, ако е знаела? И ако е разбрала още през бременността дали я щяла да го махне?
Съгласна съм , че са важни, но и трябва да си отговорим на тези въпроси .
Аз лично за себе си реших , че не искам да си правя БХС , защото това Не е изследване за болести , а е прогноза за такива . Що се отнася до ФМ, си направих , защото мисля че така могат да се видят евентуални деформации в плода
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1871



Моят сватбен албум

« Отговор #52 -: февруари 17, 2010, 13:23:26 »

При фетална морфология е щяло да се види. Не се лекува тази болест. Да щяла е да го махне, защото сега и е много по-трудно, гледала го е 6 месеца. Наистина избора е труден, когато се установи такова забяляване при ФМ, но като съм чела и други майки, споделят, че е много по-трудно се преживява мъката, когато си родил бебето и след това е починало
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4922


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #53 -: февруари 17, 2010, 13:39:40 »

Вярно е че БХС-то е прогноза, но след него ако нещата не са наред правят амниоцентеза.При нея всичко се вижда.В повечето случай се стига до аборти ако нещата не са наред, но по-добре така отколкото да го гледаш известно време и то да почине.
Активен
leni_beni_
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2061



Моят сватбен албум

« Отговор #54 -: февруари 17, 2010, 14:29:49 »

Не оспорвам кое изследване трябва или не трябва да се направи. Аз за себе си така прецених след като четох достатъчно по въпроса . Една от причините да не си направя БХС беше именно прогнозата, след това прекалено големия брой фалшиви негативни резултати. Един от примерите ми е една приятелка, която реши да отгледа дете със синдрома на Даун , (след висок процент на БХС за това заболяване , тя отказа амниоцентеза ) . За голямо щастие сега се радва на здрав и красив малчуган.

Определено загубата на бебче , гледано с месеци , а може и години е много по-тежка.
Активен
gostenka_82
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2663



Моят сватбен албум

« Отговор #55 -: февруари 17, 2010, 15:39:01 »

Ами Голди споменава фетална морфология, а не БХС. Второто е статистика, а първото - ехографски преглед. Лично мое мнение е, че за около 250-300лв., колкото грубо струват трите прегледа ФМ, човек не бива да рискува. За БХС има противоречиви мнения, все пак е статистика.

Лично мое мнение е, че е добре да се направят и трите ФМ при специалист в областта, затова от по-раничко се запазват часове при тези доктори!!! Всеки месец бременните си правят прегледи на ехограф, но като се заговори за ФМ доста жени с лека ръка я подминват, а това са трите основни прегледа, които показват дали бебето има хромозомни аномалии, дали органите му се развиват добре и въобще дали се оформя здрав човек или с аномалии.
Активен
leni_beni_
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2061



Моят сватбен албум

« Отговор #56 -: февруари 17, 2010, 15:49:55 »

Да , аз също съм ЗА ФМ , независимо колко струва. За съжаление има жени, които именно по финансови причини не си правят.
Аз изказах личното си мнение и доводите които имам и за двете , като не ангажирам никой с това. Всеки преценя сам как да постъпи
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1871



Моят сватбен албум

« Отговор #57 -: февруари 17, 2010, 16:08:47 »

Аз говоря за ФМ, аз също не си направих БХС, заради високия процент лъжливи резултати. Но на мен лекаря ми каза, че няма смисъл от БХС, при положение, че ще правя и трите ФМ.
Активен
gostenka_82
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2663



Моят сватбен албум

« Отговор #58 -: февруари 17, 2010, 16:13:27 »

Аз говоря за ФМ, аз също не си направих БХС, заради високия процент лъжливи резултати. Но на мен лекаря ми каза, че няма смисъл от БХС, при положение, че ще правя и трите ФМ.

Лени бени, това имах предвид, а не да споря с теб  give_rose
Просто твоят пример е за изследване, основано на статстика, което явно дава досат лъжливи резултати, а Голди говори за изследване, при което, ако е направено от добре обучен специалист, може да покаже, ако има генетични аномалии (хромозомни) и неразвити органи (доста по-надеждно е).
Активен
leni_beni_
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2061



Моят сватбен албум

« Отговор #59 -: февруари 17, 2010, 16:18:54 »

Аз още в началото казах за положителното ми мнение и одобрението за ФМ. А примера за БХС го дадох след като с Маги коментирахме , че е прогнозно изследване smile
Аз също не споря  give_rose , а и не бих оспорила каквото и решение да вземе някоя бъдеща мама
Активен
КатиНка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2469



« Отговор #60 -: февруари 17, 2010, 16:27:17 »

Момичета, изчетох споделените ви мнения и исках да добавя нещо, което пише на финала на втората ми ФМ като забележка, цитирам дословно - "Не всички аномалии могат да бъдат установени при ултразвуково изследване. Хромозомните дефекти се диагностицират/изключват чрез амниоцентеза или хорионна биопсия, а не чрез ултразвук". Звучи малко в стил "да си вържем гащите".

Активен
gostenka_82
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2663



Моят сватбен албум

« Отговор #61 -: февруари 17, 2010, 16:34:47 »

Катинка, а като си прочетеш информираното съгласие при раждането, листовката на най-обикновен аспирин и т.н.....всичко е написано така, че от юрид. гл. точка да си вържат гащите. Навсякъде е така, мила.
Наистина, при съмнения, преди да се предприеме каквото и да е, се прави амниоцентеза. ФМ може да покаже нещо, което да доведе до съмнения, но не поставя диагноза.

Затова емного важно кой ти прави ФМ, да разбира и да има опит, за да няма излишно скубане на косите или пропуски, които да се окажат досат сериозни.
Активен
KlaraFina
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1620



« Отговор #62 -: февруари 17, 2010, 17:25:34 »

И аз изчетох всичко, което сте написали и си мисля, че с
"Не всички аномалии могат да бъдат установени при ултразвуково изследване. Хромозомните дефекти се диагностицират/изключват чрез амниоцентеза или хорионна биопсия, а не чрез ултразвук"
никой не си връзва гащите, ами е самата истина. Много е найвно да се вярва на някой, който "поема отговорността" и ви гарантира разни неща.
Също трябва да се прави ясна разлика между БХС и ФМ, защото с тези изследвания се установяват различни неща.
Няма да се впускам в подробности и за БХС (т.нар. троен тест), масово прилаган в България, при който вероятността за откриване на генетични аномалий е около 80-85% за разлика от изследванията правени между 10-та и 13-та седмица (ако не се лъжа), където вероятността за откриване на аномалий е до 95%.
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу


Моят сватбен албум

« Отговор #63 -: февруари 19, 2010, 07:20:15 »

Хайде и аз да се изкажа тук, че имам пресен матРЯл  huhhuh.gif
Напълно съм съгласна с Кларафина. Нито от ФМ, нито от БХС може да имате точни резултати. ФМ не може да измери хромозомни отклонения, а само физически показатели. БХС измерва генетична информация, но резултатът е вероятност. Неправилно е да се каже, че резултатите са лъжливи - не са, те са просто вероятност. И дори и вероятността да е 1:7000, вие винаги може да сте този 1. При ФМ пък колкото и да е добър специалистът, който ви гледа, пак има вероятност за грешка в машината и в човека. Най-точно за генетичните заболявания се прави диагноза с амниоцентеза. При нея пък има други рискове.

Разказвам какво се случва с мен. На ФМ в 20-та седмица всичко е точно, бебето е в 40-я процент по големина (50% е нормалното развитие). Това става на контролния ми преглед. За тези, които не знаят - освен на контролни прегледи, се записах и в едно проучване в болницата, от което те събират информация от мен за това как ми протича бременността. Накратко имам 5 допълнителни гледания на УЗ. Последното такова стана миналия петък. Във вторник ми се обажда лекарят ми - шефа на проучването видял, че моето бебе не е в нормалните граници на развитие - намира се в долните 5%. За бебета под 10% се счита, че страдат от синдром за недостатъчно развитие. Докторът ми казва, че на този етап трябва да ме гледат пак на УЗ, обяснява ми, че може да има елемент на грешка и т.н., но те са длъжни да ме видят. Не ме питайте през това време какви неща ми минават през главата.

Вчера отивам на преглед. Докторът ми прави рутинните неща - кръвно, тегло, измерване на матката, доплер. Всичко е в норми. Казва ми, че ако не са се били обадили тези от проучването, никой не е щял да се усъмни в нещо. Праща ме на УЗ. Резултатите са, че бебето е в 33-тия процент по големина?!?! Което хич не е толкова зле. Сега ще ме следят. След 1 месец пак ще правим УЗ.
Ще оставя изводите и мислите на вас.

Отделно от това аз приключих участието си в проучването, защото много УЗ ще ми се събере за бременността. Скоро четох, че има вече доста силни доказателства за неблагоприятното влияние на УЗ върху плода. Неслучайно здравната каса в България, както и в другите страни, са назначили само 2 за цялата бременност. Правен е опит, при който с уред се измерва шума от ултразвука в матката и силата на този звук съответства на преминаващ в метрото влак. Представете си какъв стрес е това за бебето. И така нататък. Ако някой се интересува да чете, имам материали на английски.
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1871



Моят сватбен албум

« Отговор #64 -: февруари 19, 2010, 08:09:39 »

ellie_bellie в САЩ Феталната морфология задължителна ли е, или е както тук по желание
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу


Моят сватбен албум

« Отговор #65 -: февруари 19, 2010, 08:17:01 »

Не е точно като в България. Това, което се прави тук е в първи триместър незадължителни изследвания, които включват ФМ и БХС. След това незадължително БХС във втори триместър и задължителен анатомичен скан в 20-та седмица. И тогава е последният УЗ за бременността. Първият е при установяването.
Следват само месечни рутинни прегледи (без УЗ) до 28-ма седмица, след това прегледите са на всеки 2 седмици. Единственото друго задължително изследване е за гестационен диабет, правих го вчера.
Активен
gostenka_82
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2663



Моят сватбен албум

« Отговор #66 -: февруари 19, 2010, 09:07:57 »

Леле, Ели, през какво си минала....ох, то много прегледи не са на добре. Едва ли има начин, който със 100% точност да покаже дали бебето е здраво или има аномалии. Даже, но не съм 100% сигурна, покрай сестра ми разбрах, че и самите размери на бебчетата като ги мерят не са със 100% точност (зависело от кой ъгъл се мери, а и самите апарати давали били някакви отклонения).

Това със стреса за бебчето от УЗИ и аз го бях чела някъде, но съгласи се, че когато в дадена бременност се налага, то няма как просто. Не е възможно да се проследи дали шийката на матката се скъсява (ако не те прегледат), дали плацентаат се вдига или остава ниско, дали се налага серклаж и пр. В такива случаи редовните прегледи са важни.

Сетила съм се да те питам, понеже ми е интересно, ако случайно си чела де и знаеш, дали при вас правят БХС при многоплодна бременност. Тук, до колкото четох де, не съм питала доктори, при многоплодна бременност не правят БХС, тъй като няма алгоритъм за разчитане на резултата (кое от бебетата точно е с по-висок риск). Затова са задължителни 2 ФМ, първата, най-ранна и втората. При третата пък доста трудно се различавало кое на кой бебчо е точно и се прави само, ко при втората докторът има съмнения и каже, че се налага трета.

Ще се радвам и Клара Фина да се включи по въпроса, ако е запозната.
« Последна редакция: февруари 19, 2010, 09:13:41 от gostenka_82 » Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу


Моят сватбен албум

« Отговор #67 -: февруари 19, 2010, 09:15:46 »

Яна, разбира се, понякога се налага повече следене при проблемна бременност и тогава избираш по-малкото зло - ехографа.
При многоплодна бременност не се прави БХС тук, единствено амниоцентеза.
Активен
gostenka_82
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2663



Моят сватбен албум

« Отговор #68 -: февруари 19, 2010, 09:57:54 »

Ели, то е ясно, но пък при само 2 ехографски прегледа няма как да се установи навреме скъсената шийка, ниската плацента и пр. Затова си мисля, че  само 2 прегледа не са достатъчни. Но и съм съгласна с теб, напълно, че не трябва и доста често да се ходи.

А за БХС, явно навсякъде е така, мерси за инфото  give_rose
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу


Моят сватбен албум

« Отговор #69 -: февруари 19, 2010, 17:00:49 »

При бременни без никакви оплаквания няма опастност от тези двете, които си описала. При скъсяване на шийката се получават контракции, понякога необичайно течение, кървене, болки в гърба и таза. На УЗ в 20-та седмица се гледа шийката, както и плацентата. При плацента превия има кървене. Така че ако на 20-та седмица УЗ се види, че плацентата е закрепена на добро място и шийката изглежда добре и по-нататък бременността протича без симптоми, не се правят допълнително УЗ.
Активен
KlaraFina
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1620



« Отговор #70 -: февруари 19, 2010, 18:28:22 »

Тъкмо и аз щях да пиша това, което ellie_bellie е написала. Да не говорим, че въпреки многобройните лекарски прегледи, следена на бременността при двама и трима лекари и безразборно гледане на видеозон, каквато е масовата практика, пак можеш да си загубиш бебенцето поради скъсена шийка, както се случи с една наша съфорумка ( sad).
А това, че държавата плаща само 2 видеозона (каквато е практикат и в Швеция), е определено от чисто финансови причини. Преценяват се ползите, рисковете и разходите и се взема решението, а именно, че 2 прегледа са достатъчни за да се видят евентуални отклонения и проблеми (при иначе нормално протичаща бременност). За съжаление, така разсъждават здравните икономисти (или както им се казва), изчисляват стойността на човешкия живот. Увлякох се, вече май съм  Offtopic
Активен
gostenka_82
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2663



Моят сватбен албум

« Отговор #71 -: февруари 22, 2010, 09:28:12 »

Аз понеже не съм сигурна кога точно се прави втория преглед по ЗК, не искам много-много да коментирам, но признаци за скъсяване на шийката може да се открият и преди 20-та г.с. Тук, някои д-ри, които се водят за много добри, на всеки преглед гледат обстойно както бебчетата, така и майките, следят за какъвто и да е признак за проблем (лично съм присъствала на такива прегледи, те са си като ФМ на бебчетата и преглед на майката). Но естествено не трябва да се прекалява, това хич не го и оспорвам. При многоплодна бременност по ЗК поемат само 3 прегледа, но там, рискът от скъсяване на шийката е много по-голям, във всеки етап, освен това се следи и за нобходимост от серклаж, затова, за този случай например, хич не смятам, че са достатъчно, но както Клара Фина е написала, финансовата част е проблемът в случая. Отделен въпрос е компетентността и човечността на докторите.

Ходенето при двама и повече доктори, пък, идва от това, че по ЗК повечето жени се записват в поликлиниките (там АГ всъщност са джи пи със специалност АГ). Затова ис ходят пр идруг д-р, в чиято компетеност вярват. В поликлиниките основно за направления и болнични се ходи.

И понеже темичката е за ФМ, а ние малко се отплеснахме в страни, искам само да кажа, че при различните доктори прегледите протичат по различен начин. Аз съм пирсъствала на ФМ при различни доктори и мога да кажа, че някои, освен за Даун, оглеждат доста от формираните в периода на ранната ФМ органи, както и органите на майката. Такива прегледи са много полезни, но по ЗК бикновено работят, с изключения, разбира се, горепосочени от мен специалисти, които не могат да направят такъв преглед, в смисъл, не са достатъчно компетентни, нямат техниката и т.н.
Затова се ходи при повече от 1-2 доктори, а и повечето следящи бременност докита пращат за ФМ при общо да речем 3-4 специалиста.

п.п. ивинявам се за дългия пост, но просто нещо не можах по-кратко да се обясня  blush
Активен
Инка-маслинка
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1208



Моят сватбен албум

« Отговор #72 -: февруари 22, 2010, 09:42:09 »

Здравейте момичета! И на мен днес ми излязоха резултатите, но честно казано нищичко не разбирам от тях - дали са в норма, дали има риск, а гледам, че единия показател е нисък сравнен с реферетните стойности - някой има ли представа от тези изследвания - ето и стойностите:/
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e определен на   1 от 7500  бременни 
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e определен на  1 от 1300  бременни 
 ВАШИЯТ РИСК за ДЕФЕКТИ НЕВРАЛНА ТРЪБА/КОРЕМНА СТЕНА е  Нисък 
 *ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР * 
 Free - bCG (бета-ХОРИОНГОНОДОТРОПИН)  [5-44.9]  3.94  ng/ml
 AFP (алфа-фетопротеин)   [14.5-49]  21.9  U/ml 
 Възрастовият (статистически) риск за болест на Даун (T21) е  1 от 1000  бременни   
 Възрастовият (статистически) риск за болест на Едуардс (Т18) е  1 от 9100  бременни 
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу


Моят сватбен албум

« Отговор #73 -: февруари 22, 2010, 16:39:29 »

Инка, за bCG  стойностите защо не се обадиш на лекаря си?
Какво от останалите стойности не ти е ясно?
AFP ти е в норма.
За болест на Даун и на Едуардс са ти дадени вероятностите най-долу, базирани на възрастта ти (те са им в таблици). След кръвния тест вероятността за Даун е намаляла, а тази на Едуардс се е повишила. Това са само вероятности какъв риск има, а не диагноза.
Активен
Инка-маслинка
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1208



Моят сватбен албум

« Отговор #74 -: февруари 22, 2010, 16:49:16 »

ellie_bellie да аз виждам спрямо възрастта ми какво е съотношението и евентуално рискът, но мисълта ми беше дали има представя някой до колко е нормата и след колко е вече притеснително, защото така посочени не става ясно, а и никъде не успях да намеря някакви норми според възрастта.
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу


Моят сватбен албум

« Отговор #75 -: февруари 22, 2010, 17:11:30 »

Инка, лекарят ти ще ти каже със сигурност. Това, което знам аз, е че резултати за Даун, които са по-лоши от 1 на 250, се считат категория с по-голям риск. За Едуардс не мога да ти кажа.
Активен
Инка-маслинка
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1208



Моят сватбен албум

« Отговор #76 -: февруари 22, 2010, 17:15:43 »

ellie_bellie благодаря ти все пак! give_rose Да първото нещо е да се свържа с лекаря и да видим той какво ще каже!
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу


Моят сватбен албум

« Отговор #77 -: февруари 24, 2010, 16:17:21 »

Инка, не знам дали си се свързала с лекаря си вече, но ми изпадна информация за рисковите референтни стойности за Даун и Едуърдс и те са съответно <1:270 и <1:100.
Относно другите показатели, които си дала, не знам какво да ти кажа, защото тук правят троен или четворен тест и тестват HCG, Estriol, Inhibin A, AFP за всяко поотделно изчисляват MoM (multiple of the median), защото ги гледат в матрица. Също изчисляват и обща стойност за MoM и нормата е под 2.50
Нямам представа дали ще съм ти полезна.
Активен
katya_79
Професор
****
Публикации: 423


www.album.bg/kate_to


Моят сватбен албум

« Отговор #78 -: юни 03, 2010, 14:56:55 »

Здравейте! Искам да попитам ако някоя от вас ходи при доктор Даскалов /Медикус Алфа -Пловдив/, колко струва БХС и фетална морфология. Благодаря предварително на всички! give_rose
Активен
nadi711
Ентусиаст
**
Публикации: 92



« Отговор #79 -: юни 15, 2010, 18:55:58 »

Момичета искам да ви попитам до колко време трябва да ми излязат резултатите от БХС-то и как бих могла да ги проверя в интернет? give_rose
Активен
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2243



Моят сватбен албум

« Отговор #80 -: юни 15, 2010, 18:58:58 »

влез в сайта на нац.генетична лаборатория и по егн си провери
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*
Пол: Жена
Публикации: 6458



Моят сватбен албум

« Отговор #81 -: юни 09, 2012, 11:55:25 »

Тук скоро никой не е писал.
Аз да споделя ,че вчера правихме ранен БХС и очаквам резултатите до сряда.После ще мислим  какво ще правим ,взависимост от цифричките.
Иначе за ФМ съм абсолютно ЗА и сега даже проучвам лекари ,за да си запиша час за след 2-3 седмици.
Активен
milenuity
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1272


Нашата сватба мечта 17.08.2013


Моят сватбен албум

« Отговор #82 -: февруари 18, 2014, 08:24:10 »

Здравейте,

От резултатите ми на БХС (11-13г.с.) се получи
За бременната: риск от с. на Даън 1:6500
За Лекаря: риск от синдром на Даун 1:500

Тя ме праща на БХС2 заради това 1:500.
Някой има ли идея каква е разликата между резултатите, които пише, че са за мен и тези, които са референтни за самия лекар?
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*
Пол: Жена
Публикации: 6458



Моят сватбен албум

« Отговор #83 -: февруари 18, 2014, 08:31:00 »

Под 1/250 е рисково.Предлага се амниосцентеза.Няма проблем да пуснеш и второ БХС.За второ БХС е 1/500 препръчително.Ако си правила изследването в Майчин дом Сф най добре се обърни към проф.Кременски.Дава консултации и онлайн.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #84 -: февруари 18, 2014, 09:28:23 »

milenuity, резултатите ти от БХС са си екстра! smile Единственото обяснение лекарят да извади друга цифра е като е правил сам съответните измервания по време на феталната морфология. Тоест, ако там нещо що е заглождило. Но пък тогава щеше да ти сподели със сигурност. Иначе, за такава своеобразна трансформация на дадена стойност в друга не съм чувала досега.
Фийби ти е написала важната информация. За Кременски мога само хубави неща да кажа. Ако искаш да се успокоиш, му пиши, той е началник на Национална генетична лаборатория към Майчин дом. Невероятен човек е, освен че е и капацитет. На мен той адски много ми помогна! Между другото, той самия беше публикувал статия, че БХС трябва да се забрани, тъй като много от кръвните проби не се изпращат до акредитираните лаборатории в Майчин дом София и Варна. Както беше и при мен, де. Моята я изследваха някъде из Асеновград huhhuh.gif Те и затова резултатите ми явно бяха трагични - 1:65 Синдром на Даун. Не искам да се връщам назад към ужаса, който преживявах 1-2 месеца, докато стане време за амниоцентеза и се уверя, че бебенцето ми е здраво. Именно това е причината Кременски да роптае срещу безконтролното БХС.
Та, пиши му на професора, ако трябва и се чуйте. Много е отзивчив. Ако не му намериш имейла, предполагам мога да го изровя из пощата си. Успех!
Активен
Zori83
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 542



Моят сватбен албум

« Отговор #85 -: февруари 18, 2014, 09:29:21 »

milenuity на мен при първата бременност риска ми беше 1:580 от 1-я БХС, от 2-я ми излезна 1:30, което можеш да си представиш какъв шок беше за нас. Направихме амниоцентеза и всичко беше наред. Нещата с втората ми бременност стоят не по различно, дори по зле. 1-я БХС ми е с риск 1:190, а 2-я 1:15. Ходих на ФМ при д-р Марков и този път той беше категоричен, че амниоцентеза няма да ми направи, т.к. при прегледа ми каза, че детето ми е напълно здраво и не си заслужава да поемаме риска. Проблемът при мен е, че единия ми хормон - бета-хорионгонадотропин ми е много завишен и при двете бременности, от където ми излиза и високия риск. Имам доста информация по въпроса за БХС събрана от различни специалисти, така че ако те интерсува нещо повече ми пиши на лични. Не се притеснявай излишни, т.к. това изледване е на база на статистически данни и не е диагноза. Аз за пореден път съжалявам, че изобщо съм го правила. Лекарят ми каза, че ФМ извършена от добър специалист дава много по-точно информация за плода, отколкото БХС.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #86 -: февруари 18, 2014, 09:40:12 »

Не се притеснявай излишни, т.к. това изледване е на база на статистически данни и не е диагноза. Аз за пореден път съжалявам, че изобщо съм го правила. Лекарят ми каза, че ФМ извършена от добър специалист дава много по-точно информация за плода, отколкото БХС.

Подкрепям те, Зори! Съжалявам за повторния ужас, който си изживяла. Помня че наистина и двете минахме през това през първите бременности.
И си права - добрата ФМ е МНОГО по-важна и смислена. Все се заричам че един ден няма да се подложа пак на БХС, ама да видим.
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2189



Моят сватбен албум

« Отговор #87 -: февруари 18, 2014, 09:46:50 »

Аз бях с подобни резултати. Това "За лекаря" е на база изследваните хормони, което може да знаич толкова много неща. Праща те, за да си платиш за още един БХС. Аз не бих ходила пак.
Активен
Zori83
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 542



Моят сватбен албум

« Отговор #88 -: февруари 18, 2014, 11:21:26 »

И аз се заричах sunray, но моята лекарка ми каза да го направим за всеки случай и аз пак се подлъгах. Остави това, че дадох 220лв. общо за двата скрининга, ами притесненията и нервите, които си докарах няма кой да ми ги възстанови. Лекарят при който правих ФМ ми каза, че на неговата жена, която роди на 37г. първото и на 40г. второто детенце не й е правил нито БХС, нито амниоцентеза ( което за пореден път ми доказва, че няма смисъл от този БХС), т.к. той е добър специалист, който е работил в чужбина и в Майчин дом.
Так и никой не можа да ми обясни защо между 1-я и 2-я БХС има толкова голяма разлика в степента на риска???
veseto_87 и при теб ли беше проблем този хормон? Ти прави ли си 2-я скрининг или направо отиде на фетална?
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2189



Моят сватбен албум

« Отговор #89 -: февруари 18, 2014, 11:51:44 »

Да, бета ЧХГ ми беше по-висок. А плацентарният протеин по-нисък. И двата в норми все пак, но единият нагоре, другият надолу. Личният ми риск беше 1:7800, а биохимичният 1:560. На ФМ всичко беше перфектно. Отказах вторият БХС след консултация с проф. Кременски. Ходих на 2ра и 3та ФМ и всичко беше наред. Просто при някои жени ЧХГ пада по-бавно.
Активен
Zori83
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 542



Моят сватбен албум

« Отговор #90 -: февруари 18, 2014, 13:10:59 »

veseto_87  много добре си направила, че си отказала 2-я БХС и така вероятно си си спестила много излишни тревоги.
Активен
milenuity
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1272


Нашата сватба мечта 17.08.2013


Моят сватбен албум

« Отговор #91 -: февруари 18, 2014, 14:48:54 »

Момичета, много ви благодаря за всичките коментари и информация! Определено ми олекна. Ще пиша на Кременски! Моята лекарка просто каза, че заради това 1:500 ме праща на БХС2, не спомена нищо за имерванията, които ми беше направила. Няма да се стресирам излишно преди ФМ! Всички казват, че тя е много по-важния преглед. smile

Зори, съжалявам, че са те подложили на този кошмар.
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2189



Моят сватбен албум

« Отговор #92 -: февруари 18, 2014, 16:58:10 »

veseto_87  много добре си направила, че си отказала 2-я БХС и така вероятно си си спестила много излишни тревоги.
good
Момичета, много ви благодаря за всичките коментари и информация! Определено ми олекна. Ще пиша на Кременски! Моята лекарка просто каза, че заради това 1:500 ме праща на БХС2, не спомена нищо за имерванията, които ми беше направила. Няма да се стресирам излишно преди ФМ! Всички казват, че тя е много по-важния преглед. smile

Зори, съжалявам, че са те подложили на този кошмар.
Гледа се комбинираният риск. Не го мисли това 1:500. Мога да ти кажа какво ще ти каже Кременски. Че рискът ти се счита за нисък. И че само амниоцентезата дава 100 % гаранция. И да направиш втория за твое спокоствие. Гарантирам!
Колко е НТ на бебето?
Активен
milenuity
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1272


Нашата сватба мечта 17.08.2013


Моят сватбен албум

« Отговор #93 -: февруари 18, 2014, 17:12:07 »

Цитат
Колко е НТ на бебето?
NT = 1.5
NT MoM = 1.03

това ок ли е като стойности и какво точно е? smile
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2189



Моят сватбен албум

« Отговор #94 -: февруари 18, 2014, 17:13:42 »

Екстра е!
Нухална транслуценция. Това е гънката на врата. До 3 мм. е в норма. Често е завишена при аномалии, но пак не винаги голяма НТ показва проблем.
Активен
milenuity
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1272


Нашата сватба мечта 17.08.2013


Моят сватбен албум

« Отговор #95 -: февруари 18, 2014, 17:42:00 »

 Bravo good

супер! smile
Активен
Noir
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 525



« Отговор #96 -: март 19, 2014, 13:29:30 »

Момичета, може ли някой да ми разтълкува резултатите от БХС?
Резултат за бременната:
-комбиниран риск за Даун - 1/9200
Допълнителна инф. за лекаря:
- биохимичен риск за Даун - 1/860
- възрастов риск за Даун - 1/740
Защо има такава разлика в данните? Има ли нещо, за което да се притеснявам? За останалите болести резултатите са 1/100000
Другите бихомични показатели са:
-PAPP - A(плацентарен протеин) MoM - 0.72 част от медианата
- Free - bCG(бета-хорионгонадотропин) МоМ - 1,37 част от медианата
- нухална транслуценция - 1,04мм
- нухална транслуценция Мом - 0,76 част от медианата
По тях има ли нещо притеснително?
Благодаря предварително!  give_rose
Активен
Страници: 1 2 3 ... 7 [Всички]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines