Нежеланите бебета на Китай - някога предимно момичета, днес - болни и с увреждания

Нежеланите бебета на Китай - някога предимно момичета,  днес - болни и с увреждания

© Reuters

Фанфан е едва на няколко дни, когато е изоставена в мразовития първи ден от Новата година в Китай. Но тя донякъде е късметлия. За разлика от многото бебета, захвърлени на жп гари или обществени тоалетни, семейството й я е оставило на безопасно, топло място. Десетки бебета тайно се оставят на т.нар. бебешки острови или кутии за бебета, които съществуват от миналата година и са създадени, за да защитят нежеланите деца, пише агенция "Ройтерс".


"Трябва да изградим тези острови, за да защитим децата от наранявания", казва Чжан Мин, директор на държавното сиропиталище в северния крайбрежен град Тианджин, където е била намерена Фанфан.


Бебетата се оставят в уютна стая с розови стени, където има люлка и кувьоз. Фанфан е била оставена в чанта на пода.




Местни жители са се събрали, за да видят изоставено бебе  в град Гуиян, провинция Гуиджоу

© Reuters

Местни жители са се събрали, за да видят изоставено бебе  в град Гуиян, провинция Гуиджоу


Китайските медии често разказват истории за това как се изоставят бебета. Проблемът до голяма степен се дължи на това, че майките не знаят, че са бременни, но също така и на традиционното предпочитание на момчета или на стриктните правила за семейно планиране.


Една такава история е за бебе, намерено на сметище в покрайнините на Пекин. В друга пожарникари в Източен Китай спасяват изоставено новородено в канализацията.


От 2005 г. в китайските сиропиталища има все по-малко изоставени деца, но според властите всяка година около 10 000 нежелани деца пристигат в държавните институции. Не е ясно колко още изоставени деца се осиновяват неофициално.


Сиропиталищата в Китай са пълни предимно с момиченца заради традиционното предпочитание на мъжки наследници и заради стриктната политика за едно дете, която съществува от три десетилетия.


Предпочитанието към момчета все още съществува, но е много по-слабо изразено, тъй като втората по големина икономика в света се развива и страната става по-богата. Така че изоставените деца са от двата пола и обикновено са тежко болни или с увреждания.


Фанфан, която е първото бебе, оставено в приюта в Тианджин пред вратата, има синдром на Даун и вродено сърдечно заболяване.


Така изглежда т.нар. бебешки остров

© Reuters

Така изглежда т.нар. бебешки остров


Според властите т.нар. кутии за бебета са необходими именно заради заболяванията или уврежданията, на които трябва незабавно да се обърне внимание. Всяка провинция в Китай трябва да има най-малко две такива кутии до края на тази година. "С все повече деца с увреждания, те може да умрат, ако ги намерим 10 минути по-късно", казва Чжи Ган от китайския център по осиновяване.


Кутиите за бебета предизвикаха и притеснения, че така повече родители ще изоставят децата си. В началото, когато те са били въведени, и в светлината на медийното внимание наистина изглеждаше, че много деца се изоставят, но броят им е намалял сравнително бързо.


"Изоставянето на деца съществува. Кутиите за бебета няма да окуражат повече родители да изоставят децата си", казва Ван Чженяо, социален работник. "Те просто ще дадат по-точни данни", допълва той.


Социалните служби в Китай отбелязват, че редица благотворителни организации и правителствени здравни програми помагат на болните и инвалидите. Експертите обаче допълват, че в Китай липсват единна социална система. "Ако имаше такава система, много родители нямаше да изоставят децата си. Нямаше да е нужно да изграждаме толкова много кутии за бебета", отбелязва Чжи Ган от китайския център по осиновяване.

Ключови думи към статията: