Слънчевата активност свързана с раждането на дете със синдром на Даун

Украински учени откриха необикновената връзка
Обновена: 26 май 2011 21:12 | 26 май 2011 21:12,
3
Слънчевата активност свързана с раждането на дете със синдром на Даун
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Рискът от раждане на дете със синдрома на Даун зависи от силата на слънчевата активност в седмицата преди зачатието. До този извод стигнаха украински учени, съобщи "Информнаука".

Идеята да се проучи взаимовръзката между слънчевата активност и заболяването се появила, след като била установена цикличност на раждането на деца със синдрома на Даун.

През различните години броят на децата, родени с този синдром, ту се увеличавал, ту намалявал, при което промените стават синхронно в различни страни и географски области.

Така учените анализирали данните за раждане на над 300 деца със синдром на Даун в периода от 1974 до 2006 г., чиито родители със сигурност знаели периода на зачеване.
За сравнение учените взели предвид и информация за периода на зачеване на здрави деца, родени в приблизително същото време и място.

За всеки отделен случай учените анализирали слънчевата и геомагнитната активност, а така също и полярността на магнитното поле 94 денонощия преди и 74 денонощия след зачеването.

В резултат на това станало ясно, че на честотата на раждане на дете със синдрома на Даун влияе само слънчевата активност.

Една седмица преди зачеването на дете, страдащо от заболяването, слънчевата активност е била максимална. А при здравите деца такава не е наблюдавана.

При повишена слънчева активност нараства интензивността на ултравиолетовите лъчи с близо една трета. Тези промени могат да предизвикат мутации и нестабилност на генома в половите клетки на родителите, а синдромът на Даун обикновено се явява вследствие на грешка при деленето на клетките. Установено е още, че тази генетична аномалия се появява при зачеването.

Честота на раждане на дете със синдром на Даун е приблизително 1 на 700 и тя е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около 100 такива деца.

При децата и възрастните със синдром на Даун се наблюдава забавяне в развитието, но те притежават таланти и дарби, които трябва да бъдат насърчавани. Ранната интервенция трябва да бъде осигурена скоро след раждането. Добре е физическа, речева и подпомагаща развитието терапии да започнат от най-ранна възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
11
 
! Отговори
li преди 12 години
Отиди виж социалните домове с какви деца са пълни, ***...
2
3
 
10
 
! Отговори
генетик преди 12 години
А родителите на тези деца вземали ли са 3 месеца преди зачеването фолиева киселина?
1
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупостииииииии-не е от слънцето -всичко е от расата,някой да е чул *** с даун.