Китайци създадоха нов тест за синдрома на Даун

Тестът може да сложи край на рисковани медицински процедури
Обновена: 13 яну 2011 16:13 | 13 яну 2011 15:53,
5
Китайци създадоха нов тест за синдрома на Даун
Снимка: Булфото

Изследване показа, че ДНК тест на кръвта на майката може да установи дали бебето й е засегнато от синдрома на Даун, съобщи в. "Дейли телеграф".

Бременните, за които рискът бебето им да е засегнато от синдрома на Даун е голям, скоро ще могат да минат прост кръвен тест, за да избегнат инвазивни диагностични процедури, свързани с вероятност от помятане.

Учени от Китай извършили тестове със 753 бременни, за които рискът детето им да е засегнато бил голям.

Изследването обхванало и няколко бременни британки. Резултатите сочат, че кръвният тест открива с голяма точност бебетата, засегнати от синдрома на Даун.

Проф. Роса Чиу от Китайския университет на Хонконг заяви, че в момента кръвният тест е скъп, но са предвидени допълнителни изследвания, които ще го направят по-евтин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
Скрийнинг е различно изследване от генетична диагностика.При скрийнинг за хромозомни заболявания се правят различни кръвни изследвания и на базата на резултатите, често с помощта на компютър се изчислява вероятността за дадена аномалия, например Даун (най-честото изследване).ДНК теста обаче дава почти 100% достоверност. Лошото е, че амниоцентезата е инвазивен метод и крие риск от аборт. Клетки на плода се намират в кръвта, но много рядко. Не знаех че и китайците правят нещо по въпроса.
3
0
 
1
 
! Отговори
бррррр преди 13 години
Защото най-сигурният начин да се разбере дали плодът има синдрома на Даун е проба от околоплодната течност, която се взима с игла през корема и е доста рисков метод
2
0
 
2
 
! Отговори
XY преди 13 години
аз доколкото знам и сега по света и у нас дори, бременните се изследват не само за Даун, но и за други хромозомни болести, като им се взема венозна кръв. Нарича се пренатален скрининг и се прави в генетичните лаборатории в София и Варна. Защо трябва да се съобщава като новина, още повече откритие на китайци?
1
0
 
6
 
! Отговори
vuvuzel преди 13 години
Браво! Дано все повече хора да имат достъп до този тест. Една от малкото хубави новини. И още по-добре е, че платените форумци нямат интерес и тук да плюят :)